Święto Śledzia Bałtyckiego 2019 fot. Robert Dajczak

Święto Śledzia jest wydarzeniem unikatowym w skali całego wybrzeża Morza Bałtyckiego. To festyn rybacki odbywający się co roku na początku wakacji w Niechorzu, który ma na celu popularyzację ginącego zawodu rybaka łodziowego, kultywowanie wiekowej tradycji rybołówstwa morskiego na Bałtyku, a także promowanie lokalnych produktów.

Inicjatorem Święta jest lokalna brać rybacka, oraz Stowarzyszenie Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego. Tegoroczna, XVIII edycja Święta Śledzia bałtyckiego (6 i 7 lipca 2019 r.) zorganizowana została jak w roku ubiegłym na placu przy latarni morskiej, które obecnie jest jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc w Niechorzu.

6 lipca o godz. 15:00 Wójt Gminy Rewal Konstanty Tomasz Oświęcimski oraz prezes Stowarzyszenia Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego Henryk Gmyrek dokonali uroczystego otwarcia XVIII Święta Śledzia Bałtyckiego w Niechorzu. Tegoroczne obchody uświetniły swoimi występami zespoły szantowe „Majtki Bosmana”, oraz „Mark Twain”, rewalski chór „Amber Singers”, regionalny zespół folklorystyczny „Przepióreczki”, a także zespół „Loversi” wykonujący złote polskie przeboje. Po raz pierwszy swój recital zatytułowany „Morskie Opowieści” zaprezentowała słynna dziennikarka, żeglarka i zaprawiony wilk morski Mira Urbaniak, jej niesamowite opowieści wzbogacone zostały multimedialną prezentacją przybliżającą historie żeglarstwa, wizerunki najsłynniejszych jednostek, w tym „Zawiszy Czarnego”, którego bohaterka jest od lat nazywana dobrą duszą oraz znamienite postaci polskiego żeglarstwa. Jak co roku i tym razem swoją obecnością zaszczycił Stanisław Sawkulicz, który wygłosił okolicznościowy wiersz:

„Stowarzyszenie Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego w Niechorzu, władze gminy Rewal o to zadbały i imprezę śledziową zorganizowały!…”

O dobry humor gości zadbał Michał Pałubski – popularny aktor kabaretowy i stand-uper, jeden z członków krakowskiej Formacji Chatelet, a o dobrą zabawę i fantastyczne animacje dla najmłodszych uczestników zatroszczył się charyzmatyczny Pan Tadziu, Pirat z „Bractwa Pirackiego” z Kołobrzegu.

Prężnie działająca Ochotnicza Straż Pożarna z Niechorza, zaprezentowała swój profesjonalny sprzęt strażacki. Dodatkowo Strażacy zorganizowali konkurs dla dzieci polegający na trafianiu strumieniem wody do celu, co niewątpliwie przysporzyło dzieciakom i turystom wiele radości.

Swój pokaz bezpiecznego zachowania się podczas plażowania i korzystania z kąpieli morskich przedstawili ratownicy WOPR z firmy DORAN Pawła Dorantowicza, którzy od wielu lat, podczas wakacji dzielnie czuwają nad bezpieczeństwem urlopowiczów na niechorskiej i pogorzelickiej plaży. Dużym zainteresowaniem cieszył się zaprezentowany turystom pies ratownik. Fisher posiada bluzę ratowniczą ze specjalnym uchwytem, dzięki czemu może równocześnie doholować do brzegu nawet 3 osoby, które np. nie mogą samodzielnie wrócić do brzegu. Pies przeszedł szereg szkoleń ratowniczych, co pozwoliło niesamowicie wzmocnić możliwości ratunkowe drużyny. Jak zapowiedziała p. Kasia opiekunka labradora, psiak zostanie w przyszłości wysłany na kurs dzięki któremu zostanie przeszkolony do samodzielnego holowania topielca za rękę do brzegu.

Michał Ostrowski z gryfickiego MOHORT-u przybliżył pracę rybaka łodziowego od przygotowania sprzętu, sieci i łodzi poprzez połowy, aż do sposobów obrabiania i przetworu ryb w odegranej przez siebie rekonstrukcji.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się degustacja śledzi w różnych odsłonach: wędzonych, pieczonych, w zalewach octowych i w olejach, marynowanych regionalnym sposobem w pachnących przyprawach, a także śledzi pod postacią rolmopsów i smażonych frytek. Uczestnicy mogli delektować się rybnymi specjałami dzięki lokalnym rybakom, oraz producentowi przetworów rybnych Kapitan Navi z Trzebiatowa, którzy dostarczyli prawie 1,5 tony rybnych i śledziowych przysmaków.

Jak co roku ugotowano Giga Gar zupy rybnej ze świeżych połowów, z którego rozdano ponad tysiąc porcji dla uradowanych smakoszy tego wyjątkowego specjału. Zaraz po tym Robert Bochenko w towarzystwie lokalnych restauratorów poprowadził warsztaty kulinarne, dla amatorów i prawdziwych pasjonatów potraw z ryb. Tradycyjnie już odbyły się konkursy na najlepszą potrawę ze śledzia i z ryby, w tym roku laureatami zostali:

W konkursie na najlepszą potrawę śledziową:

1. Gościniec „Ptasi Zaułek” Mariusz Rakowicz – Trio śledziowe na plackach ziemniaczanych, Nagroda: Mikrofalówka, Nóż, Ostrzałka do noży.

2. Katarzyna Ciupińska – „Rolady Kapitańskie”, Nagroda: Maszynka do mięsa, Nóż, Patelnia

3. Wojciech Ciupiński – „Śledzik Szypra”, Nagroda: Mikser, Nóż, Patelnia

W konkursie na najlepszą potrawę rybną:

1. Gościniec „Ptasi Zaułek” Mariusz Rakowicz – Flądra ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, Nagroda: Mikrofalówka, Nóż, Ostrzałka do noży.

2. Sandra SPA Pogorzelica – Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, Nagroda: Maszynka do mięsa, Nóż, Patelnia

3. „Wiking” Jacek Sawinda – Tatar z łososia bałtyckiego”

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu oraz wyłonieniem w toku tajnego głosowania laureatów czuwała Grażyna Sędłak i Paulina Czaplińska z niechorskiego Muzeum Rybołówstwa Morskiego.
Jak powiedział skarbnik SMTRB p. Szymon Jędrzejowski łączna pula nagród w tym roku wyniosła ponad 2500 zł.

Tegoroczne święto nie odbyłoby się bez hojności sponsorów:

– Urząd Województwa Zachodniopomorskiego,
– Sandra Spa,
– Baltic Pipe Project,
– GAZ System,
– Złote Jarmarki,

Parterem i współorganizatorem święta było:
– Stowarzyszenie Miłośników Latarń Morskich w Niechorzu,

Patronat medialny sprawował:
– Kurier Szczeciński

Organizatorzy XVIII Święta Śledzia w Niechorzu – Stowarzyszenie Miłośników Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego w Niechorzu i Urząd Gminy w Rewalu, serdecznie dziękują sponsorom, partnerom i wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania tej wspaniałej imprezy za trud i zaangażowanie, wszystkim uczestnikom za wspólne świętowanie i już teraz zapraszają na kolejne obchody święta.

4 i 5 lipca 2020 roku.
Do zobaczenia!

Marta Jankowska

Autor foto-relacji: Robert Dajczak
pełna foto-relacja jest dostępna TUTAJ