1-go lipca br. po raz kolejny Śledź obchodził swoje święto w Niechorzu. Nie zabrakło licznych atrakcji oraz występów pełnych pozytywnych emocji. Mimo mocno deszczowej aury odwiedzili nas liczni goście, którzy chętnie degustowali regionalne produkty oraz brali udział w konkursach i zabawach. Na wszystkich odwiedzających czekały rybne smakołyki, tj. wędzone śledzie, śledź w śmietanie z ziemniakami, smażony dorsz i śledź oraz zupa rybna.

Pierwszy raz zaprezentowano nasz Produkt Regionalny – Niechorskie Koreczki Neptuna. Autorka przysmaku p. Aleksandra Budner – Wachowiak przybliżyła uczestnikom jego historię i sposób przygotowania.

Najważniejszym punktem całego wydarzenia był konkurs na Najlepszą Potrawę Rybną oraz na Najlepszą Potrawę Śledziową. Jak co roku uczestnicy zadziwili nas finezją podania i walorami smakowymi przygotowanych potraw, jednak wygrać mogli tylko najlepsi. Laury zwycięstwa otrzymali:

„Najlepsza Potrawa Śledziowa”:

I. Katarzyna Ciupińska

II. Wojciech Ciupiński

III. Wiesława Herian

„Najlepsza Potrawa Rybna”

I. Mariusz Rakowicz

II. Nina Stefura

III. Wojciech Ciupiński

Nagrody ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Stowarzyszenie „Miłośnicy Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego”.

Oprawę muzyczną zawdzięczaliśmy zaproszonym artystom: zespołowi ludowemu Przepióreczki oraz Czerwona Róża, Jerzemu Porębskiemu oraz zespołowi szantowemu Stary Szmugler.

Patronat nad XVI Świętem Śledzia objął Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego  Jarosław Rzepa.

Wszystkim uczestnikom i  zaproszonym gościom serdecznie dziękujemy za udział w XVI Święcie Śledzia Bałtyckiego i zapraszamy już za rok!

Wydarzenie nie odbyłoby się gdyby nie Sponsorzy:

– Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
– Stowarzyszenie „Miłośnicy Tradycji Rybołówstwa Bałtyckiego”
– Bank Spółdzielczy w Gryficach
– Holiday Park &Resort
– Ośrodek kolonijno-wczasowy „Mewa”
– Hotel i restauracja New Corner
– Smażalnia ryb Kergulena
– Gościniec „Ptasi Zaułek”