04 lipca br. na terenie Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu odbyło się już po raz czternasty tradycyjne święto lokalnych rybaków, doroczne Święto Śledzia Bałtyckiego. Święto zainaugurował występ chóru Amber Singers, który działa na terenie gminy Rewal nieprzerwanie od 1994 r. Następnie wszystkich zebranych powitał Prezes Stowarzyszenia Miłośników Tradycji Rybołówstwa Morskiego Henryk Gmyrek oraz Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Nie zabrakło również nieodłącznego wystrzału z armaty, który zapowiedział moc dobrej zabawy i atrakcji.

Wydarzenie przyciągnęło tłumy spragnionych dobrej zabawy i smaku świeżych bałtyckich ryb, turystów. Rybacy z Niechorza i Rewala zapewnili pyszne dania rybne: smażone flądry i dorsze, wędzone śledzie, śledzie w śmietanie z pieczonym ziemniakiem.  Spróbować można było również smacznej zupy rybnej. Wszystkie te wyśmienite dania były dla gości święta całkowicie za darmo.

Część rozrywkową rozpoczął swym występem zespół ludowy z pobliskiej Cerkwicy- Czerwona Róża, która od lat zaprzyjaźniona jest ze Stowarzyszeniem Miłośników Tradycji Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu, od lat uświetniając swą obecnością Święto Śledzia Bałtyckiego. A, że śledź i że nad morzem to nie mogło oczywiście zabraknąć muzyki szantowej w wykonaniu dwóch znanych i lubianych zespołów Marka Twaina i Majtków Bosmana. Najmłodsi uczestnicy imprezy mogli pobawić się z klaunem Tomim oraz dostać balonika od szczudlarza.

Nie mogło zabraknąć konkursu na „Najlepszą potrawę ze śledzia” oraz „Najlepszą potrawę rybną”. W pierwszej kategorii dotyczącej dań ze śledzia wyboru dokonywały poza komisją konkursową,  trzy osoby wyłonione z publiczności.  Jurorzy zgodnie przyznali, że wśród trzech najlepszych potraw znalazły się:

I miejsce Aleksandra Budner-Wachowiak – Przysmak Gieniusia

II miejsce Bronisława Nawrocka – śledzik dolnośląski

III Lidia Słoniewska – klopsiki śledziowe

Wśród wyróżnionych przez komisję konkursową potraw rybnych znalazły się:

I miejsce Jacek Sawinda – zupa rybna

II miejsce Wojciech Ciupiński – sushi z dorsza

III miejsce Lidia Słoniewska – kolorowa sałatka

Szczególne podziękowania za pomoc w organizacji wydarzenia należą się jego organizatorom: Stowarzyszeniu Miłośników Tradycji Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu, Gminnemu Ośrodkowi Kultury, Centrum Informacji Promocji i Rekreacji Gminy Rewal, Sołtysowi i Radzie Sołeckiej Niechorza. Święto nie odbyłoby się także gdyby nie nieocenione wręcz wsparcie sponsorów. Podziękowania należą się: Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Zachodniopomorskiego, Senatorowi Preissowi,  Restauracji 12 w Skali Beauforta Państwa Baszak, Bankowi Spółdzielczemu w Gryficach, Rybakom z Rewala i Niechorza, Totalizatorowi Sportowemu, Sołtysowi i Radzie Sołeckiej Niechorza, Muzeum Figur Woskowych, Małej gastronomii Robert, Arkadiusz i Irena Sito, Ośrodkowi Haryzma, Kuchni domowej „U Dudków”, Smażalni Kergulena, Domowi Wypoczynkowemu Passat i Ośrodkowi Wypoczynkowemu Stoltur.